U Hotelu Osijek započela je “Vinteligencija 2025”, konferencija koja obećava biti prekretnica za hrvatsku vinsku industriju! Uz dvodnevni program prepun stručnih predavanja i inspirativnih govornika, ovaj događaj okuplja sve – od vinara i vinogradara do entuzijasta i lidera u industriji. Cilj je promicanje znanja o vinu i vinogradarstvu, spajanje tradicije i inovacije te priprema za izazove budućnosti.
Organizatori ovog važnog skupa su konzultantska tvrtka Vinteligencija i udruženje vinara Graševina Croatica, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Republike Hrvatske.
Strateška važnost konferencije
Tomislav Panenić, direktor Graševine Croatice, naglasio je kako je “Vinteligencija 2025” prilika za domaće vinare i vinogradare da se upoznaju s najnovijim tehnologijama, istraživanjima i uslugama koje su dostupne na tržištu.
“Doveli smo vrhunske stručnjake iz inozemstva, vodeće istraživačke institucije u području vinarstva u Europi, koji će prenositi svoje znanje uz domaće stručnjake. Moramo inducirati nove tehnologije u našu proizvodnju kako bismo odgovorili na izazove poput opadanja površina vinograda i porasta uvoza vina,” istaknuo je Panenić.
Dodao je kako je broj komercijalnih vinograda u padu te da se u posljednjih deset godina izgubilo čak 10 tisuća hektara površina.
“Ako se taj trend ne zaustavi, a vinogradarstvo ne krene prema povećanju nasada, suočit ćemo se s ozbiljnim problemima u proizvodnji. Istodobno, rast uvoza vina prijeti da će Hrvatska postati destinacija za uvozna vina, što bi moglo dodatno oslabiti domaću vinsku industriju,” upozorio je.
Digitalna i zelena tranzicija kao nužnost
Naglasak konferencije stavljen je na održivost, prilagodbu klimatskim promjenama i primjenu suvremenih tehnologija u vinogradarsko-vinarskoj industriji. Krunoslav Karalić, v.d. ravnatelja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, istaknuo je važnost strateških promjena.
“Zelena i digitalna tranzicija više nisu opcija, već nužnost. Prilagodba klimatskim promjenama i održiva proizvodnja ključni su za budućnost naše vinske industrije. Imamo oko 130 autohtonih sorata, što nas čini vinarski bogatom zemljom, no potrebne su daljnje inovacije kako bismo očuvali tu prednost,” rekao je Karalić.
Dodao je kako kvaliteta domaćih vina ostaje na visokoj razini, jer 95% proizvoda spada u kategoriju kvalitetnih vina, dok je 5% vrhunskih vina.
Program i sudionici
Konferencija okuplja brojne stručnjake, vinare i znanstvenike, a plenarni govornik je profesor dr. Manfred Stroll s Visoke škole Geisenheim u Njemačkoj, jedne od vodećih europskih institucija za istraživanje vinarstva i vinogradarstva. Drugoga dana konferenciju će otvoriti Španjolac Philippe Ortega, vlasnik tvrtke Made in Wine, fokusirane na poslovni konzalting za vinarije.
Među predavačima su i znanstvenici s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, Agronomskog fakulteta u Zagrebu i Hrvatskog geološkog instituta, kao i predstavnici međunarodnih vinskih industrija iz Francuske i SAD-a. Program uključuje 16 predavanja o temama poput tržišnih istraživanja, promocije i financiranja vinskih projekata, održivosti u proizvodnji te primjeni novih tehnologija.
Tradicija i inovacije
“Vinteligencija 2025” predstavlja značajan iskorak prema razvoju domaće vinske industrije. Ova manifestacija povezuje tradiciju i inovacije te otvara prostor za razmjenu ideja i znanja, osiguravajući tako bolju budućnost hrvatskog vinogradarstva i vinarstva.