Vincekovo u Erdutu: Slavlje vinove loze i tradicije

portos.hr

U srcu Slavonije, u predivnim vinogradima Vina Erdut održana je tradicionalna proslava Vincekova, koja svake godine okuplja ljubitelje vina, tradicije i dobre zabave. Ove godine, Vincekovo je u Erdut pristiglo malo ranije, ali je atmosfera bila posebno vesela, uz miris pečenih kobasica i zvukove tamburaškog sastava Sanjalice uz koje su se okupili dragi prijatelji, gosti i obitelji kako bi tradicionalno odali počast plodovima vinograda.

Vincekovo se slavi 22. siječnja kao dan posvećen svetom Vinku, zaštitniku vinogradara i vinara. Ovaj dan označava početak vinogradarske godine, kada vinogradari obavljaju prve radove u svojim vinogradima, a proslava je prilika da se održi tradicija i oda počast plodovima zemlje.

Ove godine, Vincekovo je u Erdut pristiglo malo ranije, ali je atmosfera je bila posebno vesela, uz miris pečenih kobasica i zvukove tamburaškog sastava Sanjalice koji su se širili kroz prostrane vinograde. Dok su se vatre na otvorenom rasplamsavale, posjetitelji su uživali u pečenju kobasica na štapovima, a miris kuhanog vina stvarao je pravu slavonsku idilu. 

Ova proslava nije samo gastronomijski užitak, već i prilika za okupljanje lokalne zajednice, gostiju i prijatelja na zajedničkom slavlju plodova rada vinogradara.

Središnji trenutak proslave bio je blagoslov vinograda. Obavili su ga svećenici iz dvije župe u koje se prostiru erdutski vinogradi, erdutsko-daljski župnik Ante Mihaljević i aljmaški Tomislav Ćurić. U tom trenutku, tradicija je oživjela kada su se na vinograde objesile kobasice, kulen i slanina, simboli plodnosti i obilja. 

“Stavljamo kulenje da nam budu toliko veliki grozdovi, a stavljamo kobasice da nam grožđe  tako obilno rodi, e a slanina je da bude slasno, da bude “masno” i dobar mošt”, pojasnili su veselo znalci iz erdutskih vinograda. 

Nakon blagoslova, vinograd je zaliven starim vinom, čime se dodatno osigurala dobra berba i uspjeh budućih godina.

“Sveti Vinko se računa kao početak vinogradarskih radova, a i kada imate 437 hektara vinograda u jednom komadu, što je raritet u Hrvatskoj, onda imate i imate puno posla u njemu. Stoga smo s radovima započeli polovicom studenoga i sada smo gotovo na polovici rezidbe. S obzirom na veličinu, moramo dimenzionirati radnu snagu i poslove kako bi stigli do konca ožujka i bujanja vegetacije. Znači sve su predradnje napravljene, gnojidba i sve drugo što agrotehnika nalaže”, istaknuo je Pero Grgić, član Uprave Erdutski vinogradi d.o.o. 

Osvrnuo se i na prošlogodišnju berbu te istaknuo zadovoljstvo  kvalitetom mladih vina s obzirom na vrlo izazovnu vinogradarsku godinu.

“Unatoč izazovima na kraju je sve dobro ispalo. Kvaliteta vina je jako dobra, a prvi pokazatelji toga su se već stigli s netom održanog “slavonskog Dekantera”, prestižnog natjecanja u Bukovlju gdje su naša mlada graševina i traminac osvojili zlato, dok je chardonnayu pripalo srebro”, rekao je Grgić.

Dodao je kako se nadaju da će i ovogodišnja berba ispuniti maksimalna očekivanja. 

S obzirom na velike količine vina koje proizvode u svom vinogradu, Vina Erdut u mogućnosti su kreirati različite asortimane vina.

 “U tom smislu je i naša nova linija polusuhih vina New Line koju smo netom stavili na tržište, a reakcije su više nego pozitivne. Čini mi se da mlada populacija voli ‘koketirati’ s tom ‘slašću’ u vinu i s tim polusuhim vinima koja su zadržala jednu malu količinu šećera. Čini se da smo pogodili njihov ukus,” zaključio je Grgić.

Natjecanje u rezidbi, koje se održalo nakon blagoslova, privuklo je pozornost mnogih sudionika. Vinogradari su pokazali svoje vještine u oblikovanju vinove loze, a atmosfera je bila ispunjena natjecateljskim duhom, smijehom i podrškom među kolegama.

Pobjedu je kao i prošle godine izvojevao Dalibor Prica kojemu je, kako je rekao, u žestokoj konkurenciji najviše pomoglo višegodišnje iskustvo. 

“U pitanju su bile samo nijanse. Najviše sam pazio na čistoću reza i uredno slaganje loze. Trs ne smije imati suvišan i oštećen drveni materijal” objašnjava Prica.  

Za kraj dana, tamburaški sastav Sanjalice pobrinuo se za odlično raspoloženje, koje ništa nije moglo pokvariti, pa čak ni temperatura u laganom minisu od nekoliko stupnjeva. 

U veselju, pjesmi i mirisu slavonskih specijaliteta, Vincekovo u Erdutu ostaje u sjećanju kao još jedna nezaboravna proslava koja slavi tradiciju i ljubav prema vinogradima i vinu.

Ova manifestacija nije samo podsjetnik na bogatu vinogradarsku baštinu, već i poziv svima da posjete Erdut i uživaju u čarima slavonske prirode, delicijama i besprijekornoj dobrodošlici domaćina. 

Foto: portos.hr

Podijelite ovaj članak