Vino u šejkeru: Slavonski kokteli s pogledom na Dunav

Foto: Vina Erdut

Kad se Vina Erdut spoje s voćem, rakijom i dobrom energijom, nastaje večer koja miriše na terroir i vinsku čaroliju Vina Erdut Wine & Mix

U kuriji Adamovich – Cseh na imanju Vina Erdut, gdje svaki zid nosi dio slavonske priče, u proteklu je subotu održana prva radionica koktela, Vina Erdut Wine & Mix, koja je spojila edukaciju, zabavu i – naravno – vrhunska vina. Događanje je započelo šetnjom kroz vinograde i podrume, uz nezaobilazan posjet vidikovcu iznad Dunava. Tamo, uz čašu graševine i pogled koji oduzima dah, gosti su već znali: ovo neće biti obična večer.

Nakon obilaska imanja, sudionici su se vratili u kuriju, gdje ih je dočekala razigrana radionica pod vodstvom koktel majstora Antuna Svaline. Ondje su otkrili kako se vino može pretvoriti u koktel – ne gubeći karakter, nego ga ističući u novom svjetlu.

Prvi miks je bio koktel na bazi pjenušca Meandar Vina Erdut, poslužen uz panirane sireve. Lagano, svježe, mirisno – idealan početak. Pjenušac se pokazao živahnim: toliko je pjenio da je curio preko rubova čaša, izazivajući smijeh i improvizaciju polaznika koji su se požurili “spasiti stvar” otpijajući pjenušavi gutljaj .“Nismo računali da će biti tako temperamentan,” komentirali su dok su brisali čaše i nazdravljali.

Slijedila je priprema bijele sangrije – voćne, aromatične, s bazom od Graševine New Line Vina Erdut i rakije od marelice. “Sangriju radimo prvu, jer mora malo odležati kako bi voće pustilo sokove u dodiru sa šećerom, prije nego što se dolije vino,” pojasnio je koktel majstor. A kad se sve spojilo, dodao je pola butelje pjenušca Meandar Vina Erdut i dvije butelje Graševine New Line Vina Erdut. Jer kad je voće dobro, vino ga mora pratiti.

Uz sangriju su stigli i tanjuri: hrskavi čips od šarana i som s domaćim tartarom. Nitko nije očekivao sljubljivanje koktela s hranom, ali upravo je to podiglo večer na novu razinu. “Ovo je kao da mi netko servira ljeto u čaši i jesen na tanjuru,” rekla je jedna sudionica, dok je pokušavala odlučiti što će prvo degustirati. 

Treći je slijed donio puretinu sa žara, uparenu s vinom Rosé New Line Vina Erdut – elegantno, voćno, savršeno za lagano pečeno meso. A za kraj večeri, roštilj mix uz aromatičnu verziju koktela Kir Berrichon – koktel od našeg vina Cuvee Noire New Line Vina Erdut i likera od kupine, punog tijela i voćnog karaktera. “Ovo je kao desert, ali u čaši,” komentirao je jedan gost, dok je pokušavao uhvatiti sve nijanse okusa i možda poneki tajni omjer.

Sudionici su pritom aktivno sudjelovali: sjeckali su voće, učili miješati sastojke u šejkeru, slagali vlastite koktele korak po korak. “Došla sam na koktele, a otišla s idejom za večeru,” rekla je jedna Osječanka. “Najbolji dio? Kad smo sami miksali – i kad je moj koktel ispao bolji od susjedovog!” dodali su uz smijeh gosti iz Zagreba. 

Vodio sam se logikom okusa, a ne samo redoslijedom boja vina“, istaknuo je voditelj radionice. „Cilj je gostima pokazati kako svako vino, pa i u koktelu, ima svoju priču i karakter“, pojasnio je.

Radionica u našoj kuriji tako je bila više od običnog druženja – doživljaj u kojem se spajaju znanje, tradicija i kreativnost, a svaka čaša, svako jelo i svaki pogled su ispričali novu priču o vinu, voću i strasti prema stvaranju.

A za one koji nisu stigli na radionicu – otkrit ćemo recept za prva dva poslužena koktela. Za ostale recepte ćete morati pričekati našu sljedeću radionicu! 

Soupe Champenoise

Elegantni aperitiv koji osvježava nepce i priprema ga za gastronomske užitke.

Sastojci:

  • 0,02 l sirupa od šećerne trske
  • 0,02 l Triple Sec likera (Cointreau)
  • 0,02 l svježeg soka od limete
  • Nekoliko trokutića limete
  • 0,10 l pjenušca Meandar Vina Erdut 
  • Garnish: kockice oguljene naranče izmiješane s limetom
  • Šećerni rub od smeđeg šećera
  • Opcija: trakice limunove i limetine kore

Važna napomena– pjenušac se ne protresa! Protresaju se samo bazni sastojci kojima se pjenušac dodaje nakon što se izliju u čašu.


2. Bijela sangria 

Voćna eksplozija u čaši, s bazom od Graševine New Line Vina Erdut i rakije od marelice.

Sastojci:

  • Naranče oguljene na kockice i ploške s korom
  • Kockice kruške, jabuke, naranče, narezano grožđe
  • Smeđi šećer (dobro zasladiti voće)
  • 0,08 l sirupa od šećerne trske
  • 0,20 l rakije od marelice
  • Kockice ananasa (po želji)
  • 0,5 l pjenušca Meandar Vina Erdut
  • 2 butelje Graševine New Line Vina Erdut (dodaju se nakon što voće odstoji)
  • Opcija 0,02 l soka od ananasa

Važna napomena– dvije butelje Graševine New Line Vina Erdut smo dodali nakon što je voće odeležalo u rakiji, a netom prije serviranja smo ulili pjenušac.


Uživajte!

Podijelite ovaj članak