Osijek je ugostio dvodnevnu konferenciju FOODCOOLTOUR, koja je okupila više od tri stotine sudionika – vodeće europske i domaće stručnjake, predstavnike vlasti, akademske zajednice te prehrambene industrije. Ključne teme konferencije bile su održivost prehrambenih sustava, sigurnost hrane i izazovi domaće poljoprivredne proizvodnje.
Na svečanom otvaranju predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković naglasio je kako je proizvodnja hrane strateški resurs koji oblikuje stabilnost i samodostatnost države. „
“Hrvatska poljoprivreda pokazuje snagu u određenim sektorima, no suočavamo se i s ozbiljnim izazovima koje odlučno nastojimo riješiti. Pitanje samodostatnosti postaje još važnije u svijetlu globalnih događaja i međunarodnih sukoba“, rekao je Jandroković.
David Vlajčić, potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, istaknuo je važnost znanstvenih temelja i modernizacije tehnologije u domaćoj proizvodnji. “To je jedini održiv put jer upravo u toj sinergiji leži dugoročna snaga i otpornost našeg prehrambenog sustava”, poručio je Vlajčić.
Da je Slavonija oduvijek bila žitnica Hrvatske, istaknula je predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir, naglašavajući ulogu Osijeka i Osječko-baranjske županije u jačanju sektora. “Ovaj kraj ima priliku pozicionirati se kao središte stručnih rasprava i rasadnik ideja kako unaprijediti sigurnost i kvalitetu hrane, stvoriti dodanu vrijednost proizvoda i odgovoriti na izazove s kojima se suočavamo”, poručila je Petir.


Krunoslav Karalić, v.d. ravnatelja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, upozorio je na nepovoljnu strukturu poljoprivredne proizvodnje i rascjepkanost zemljišta, dok je potpredsjednik HGK Dragan Kovačević upozorio na zabrinjavajuću ovisnost Hrvatske o uvozu hrane. “Najviše uvozimo voće, povrće, meso i mliječne proizvode, pri čemu u stočarskoj proizvodnji zadovoljavamo tek 50 do 60 posto vlastitih potreba. Ova uvozna ovisnost ne ugrožava samo domaću proizvodnju, već i inflaciju“, rekao je Kovačević.
U sklopu konferencije istaknuta je i važnost edukacije građana o prehrani u digitalnom dobu te su predstavljeni izazovi u regulaciji soli u prehrambenim proizvodima. Akademik Bojan Jelaković naglasio je kako Hrvatska prednjači u smanjenju unosa kuhinjske soli, što značajno doprinosi javnom zdravlju.
Jedna od tema bila je i bacanje hrane, pri čemu je Zdravko Barać iz Hrvatske mljekarske udruge istaknuo da se najviše odbacuje voće i povrće te da mliječni proizvodi čine 7% ukupnog otpada od hrane.
Zaključke prvog dana konferencije dodatno je osnažila video poruka europarlamentarca dr. sc. Tomislava Sokola, koji je istaknuo da je sigurnost opskrbe hranom postala politički prioritet te da će Europska unija nastaviti raditi na samodostatnosti proizvodnje uz potporu nacionalnim poljoprivrednicima.
Nakon dinamičnih rasprava i stručnih panela, sudionici konferencije opustili su se uz izvrstan koncert glazbene dive Nine Badrić u Koncertnoj dvorani ‘Franjo Krežma’, gdje je tijekom dva dana održana i sama konferencija.


