Zaključen je vinski susret En Primeur 2025 – premijerno kušanje vina berbe 2024. iz Slavonije i hrvatskog Podunavlja u Zagrebu. Graševina, najznačajnija vinska sorta u Hrvatskoj, bila je kraljica manifestacije koju tradicionalno organizira regionalno udruženje vinara Slavonije i hrvatskog Podunavlja – Graševina Croatica.
‘Nastavite istraživati bogatstva vinarija Slavonije i hrvatskog Podunavlja’, kratko je poručio direktor Graševine Croatica Tomislav Panenić zagrebačkoj publici i ljubiteljima vina.
Berba 2024., unatoč brojnim izazovima, a prije svega uzrokovanim klimatskim promjenama, istaknuto je, iznjedrila je rezultate iznad svih očekivanja. Vinari su uspjeli proizvesti vrhunsku kapljicu koja neće ravnodušnim ostaviti ni najzahtjevnija nepca.

‘Slavonija i hrvatsko Podunavlje u proizvodnji vina doprinose više od 50 posto ukupne hrvatske vinske proizvodnje’, istaknuo je Dragan Kovačević iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) pozivajući potrošače da biraju hrvatska vina jer na taj način direktno podupiru razvoj vinogradarstva.
Posjetitelji su imali prilike istraživati vina prošlogodišnje berbe i njihovo sljubiljivanje s delicijama Dalekog istoka i slavonskim specijalitetima kroz dvije Wine & Dine radionice: ‘Wine & Dine: Zvijezde istoka’ i ‘Dunavski Wine & Dine’.

Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede rekao je kako je od strane Europske komisije dobio potvrdu o opravdanosti hrvatskog zahtjeva za aktivaciju krizne pričuve, a vezano uz štete od prirodnih nepogoda u 2024. s naglaskom na sektore sjemenarstva, voća, povrća i vinogradarstva.
(Foto: Graševina Croatica)