Deseto izdanje WineOs-a: Vinska oaza Osijeka

S više od 150 izlagača, najveća vinska manifestacija u Osijeku okuplja ljubitelje vina iz cijele regije i inozemstva, a posjetitelji tijekom dva dana uživaju u raznovrsnim vinima i zanimljivim eno-gastro radionicama. Baš kao i prijašnjih godina, vinari iz Slavonije i hrvatskog Podunavlja ponovno su u središtu pažnje, a među njima su i Vina Erdut koja su se vrhunskim vinima i novom linijom polusuhih vina savršeno uklopila u ovu slavljeničku atmosferu, potvrđujući kako vino može povezati ljude i stvarati nezaboravne trenutke

U srcu zimskog Osijeka, jučer i danas (petak 10. siječnja i subota 11. siječnja) održava se deseto izdanje vinske manifestacije WineOS. Osijek je ovog vikenda centar vinskog svijeta, gdje ljubitelji vina iz svih krajeva dolaze uživati u vrhunskim okusima. Ova poznata manifestacija koju organizira udruga Dekanter, okuplja ljubitelje vina, vinare i stručnjake iz različitih sektora, pružajući svima jedinstvenu priliku za uživanje u raznovrsnim vinima, ali i za razmjenu iskustava i znanja.

Ove godine WineOs bilježi rast broja izlagača od 20-ak posto te se tijekom sajma na izlagačkim mjestima i pozornici predstavlja više od 150 izlagača i brendova.

“Bogatu ponudu naših proizvođača i ovaj će put upotpuniti gosti iz svih hrvatskih regija te gosti iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Slovačke i Italije. Bogat program na pozornici uz vinske razgovore i ove će godine začiniti kulinarski show. Masterclass predavanja, Wine&Dine radionice Graševine Croatice, zanimljiva predavanja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te Hrvatskog sommelier kluba, kao i eno-gastro kviz koji priprema Dean Kotiga”,  istaknuo je za medije predsjednik udruge Dekanter Boris Ocić.

Više od 800 etiketa na sajmu

Baš kao i prijašnjih godina, vinari iz Slavonije i hrvatskog Podunavlja ponovno su u središtu pažnje. To potvrđuje i povećana aktivnost udruge Graševina Croatica, čime WineOS službeno postaje glavna vinska manifestacija istočne Hrvatske.

“Okupljamo neke od najvećih i najboljih proizvođača vina u državi, a graševina je naša perjanica koja je u svakom smislu najvažnija. Svakako valja naglasiti da su naše besplatne Wine&Dine radionice već gotovo pune i od same najave izazivaju veliko zanimanje gostiju”, izjavio je direktor Graševine Croatice Tomislav Panenić.

Osim Graševine Croatice, događaj su kao suorganizatori i partneri podržali i Osječko-baranjska županija, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, a sajam se odvija pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Foto: OBŽ

Svečano je, ovogodišnji WineOs, otvorila Nataša Tramišak, saborska zastupnica kao izaslanica Hrvatskog sabora i Vlade RH. 

“Slavonija ima što pokazati posebice i u vinskoj industriji. Deseto izdanje pokazuje kako i vinari i posjetitelji vole dolaziti na ovo događanje i imamo potencijal za razvijati se dalje“, izjavila je tom prilikom Tramišak.

Na Sajmu vina, delicija i ugodnog življenja WineOS by Graševina Croatica  više je od 800 etiketa pića, tu su i proizvođači hrane i delicija, kulinarski show na glavnoj pozornici, pa je već prvog dana sajma prostor Gospodarskog centra Osječko-baranjske županije u Osijeku, bio ispunjen mirisima i aromama, dok su posjetitelji prolazili kroz štandove, degustirajući vina iz različitih vinorodnih područja. 

Nova linija polusuhih vina iz Erdutskih vinogarda oduševljava

No, jedan od štandova koji je posebno privukao pažnju bio je onaj Vina Erdut, iz vinarije koja se ponosi tradicijom i kvalitetom svojih vina. 
Erdutska vinarija smještena je u prekrasnom području Slavonije, gdje plodna zemlja i povoljne klimatske prilike omogućuju uzgoj vrhunskih grožđa. Njihova ponuda obuhvaća raznolike sorte, a posebno se ističe graševina, koja je postala simbol ovog kraja. 

Na sajmu je Hrvoje Cesarec enolog za Vina Erdut predstavio nekoliko etiketa koje se mogu kušati. 

“Imamo kvalitetnu kategoriju, tu možemo predložiti Graševinu i Traminac mirisavi. Onda imamo vrhunsku kategoriju gdje su Graševina 2021. i Graševina 2024., a od kvalitetnih sorata crnoga svakako je za istaknuti Cabernet Sauvignon i vrhunski Merlot. Izložili smo i jednu novu liniju koju smo nedavno “izbacili” upravo pod nazivom New Line, a iz te cijele palete se može degustirati Graševina , Pinot siviRose i Cuvee Noir. Riječ je o novoj  liniji polusuhih vina koja su zadržala jedan mali ostatak šećera i mislim da će to biti zanimljivo ljudima i na tržištu i ovdje na WineOsu jer je malo neobičnije, nešto drugačije nego što mi inače radimo suha vina. I naravno predložio bih naše graševine da se obavezno probaju, naglasio je sa smješkom Hrvoje

Dodao je kako su manifestacije poput WineOsa dobra prilika za vinare koji se na takvim sajmovima mogu marketinški pozicionirati i predstaviti široj publici s već poznatim vinima, ali i novim etiketama poput  njihove nove linije polusuhih vina, New Line

Sljubljivanje erdutskih vina s divljači i ribom

Tijekom manifestacije, predstavnici erdutske vinarije dijelili su svoje znanje o vinogradima, procesu proizvodnje i filozofiji koja stoji iza svakog vina. Njihova strast prema vinu bila je očita, a razgovori s posjetiteljima često su se pretvarali u zanimljive diskusije o različitim sortama grožđa i tehnikama vinifikacije.

“Vina Erdut razlikuju se od drugih vina u Hrvatskoj po tome što se ona uzgajaju u klimatu mikroklime gdje Dunav s tri strane okružuje vinograde i to vinima daju posebnu mineralnost, kako bismo rekli, slanoću u okusu. To  ljudi uglavnom prepoznaju i u okusu i u mirisu i kažu nam da kada probaju naša vina, da je to onda pravi Erdut. Raduju nas takve reakcije jer to nam je potvrda i da radimo dobar posao”,kaže Hrvoje

Posjetitelje su zanimale i idealne kombinacije hrane i vina, a Hrvojev prijedlog bio je da polusuha vina Graševine i Chardonnaya spajaju s pirjanom divljači, čobancima, dok bi se s ribom  najbolje sljubila vina nove linije: Cuvee Noir, Pinot Sivi, pa i Rose. Graševinu bi Hrvoje ipak najviše sljubio s hladnim platama. 

Atmosfera na WineOs-u bila je ispunjena radošću i smijehom, a ljubitelji vina nisu samo uživali u degustacijama, već su imali priliku upoznati se s ljudima koji stoje iza svake butelje. 

Vina Erdut ,sa svojom bogatom tradicijom, savršeno su se uklopila u ovu slavljeničku atmosferu, potvrđujući kako vino može povezati ljude i stvarati nezaboravne trenutke. 

Prvi dan desetog izdanje WineOs-a ostavilo je snažan dojam na sve sudionike, a s nestrpljenjem očekujemo današnji drugi dan ove manifestacije i nove priče koje će vino donijeti.

Podijelite ovaj članak