Poznati chef Tomica Đukić, dugogodišnji kuhar hrvatske nogometne reprezentacije, udahnuo je suvremeni duh u jedinstvenu kuharicu ‘Volim svoju županiju – Tradicionalna jela prema modernoj recepturi’. Riječ je o kuharici koja je spoj tradicionalnih recepata iz bilježnica naših baka koja je uz umijeće ovoga popularnog chefa transformirano u moderna jela dostupna i zanimljiva suvremenom čitatelju, bez gubitka njihove izvornosti i duha.
‘Tradcionalna jela su ono čime se trebamo ponositi jer smo turistička zemlja, zato mi je posebno drago da smo izabrali ova 44 recepta jer je to najbolji put do očuvanja tradicije. Uostalom, i turisti kad dođu ovdje žele kušati nešto autohtono i tradicionalno, i mi im to moramo omogućiti. U Hrvatskoj imamo divnih chefova, a iz Slavonije dolaze neki od najboljih, trebamo dopustiti da rade što najbolje rade, i da hrvatska gastronomija preraste u ono što bi trebala biti – svjetski prepoznata’, rekao je chef Đukić.
Inspiracija za projekt
Inspiracija za ovaj projekt je raznolikost gourmet baštine Hrvatske, a ovo kulinarsko izdanje nije samo zbirka recepata, već projekt za dodatno pozicioniranje Hrvatske na gastronomskoj mapi. Spajajući 20 hrvatskih županija i Grad Zagreb, kuharica pokazuje snažnu sinergiju regionalnih posebnosti u jedan prepoznatljivi nacionalni brend.
Županijska kuharica predstavlja nastavak devetogodišnjeg foto natječaja ‘Volim svoju županiju’, a kojega je prije 9 godina pokrenula Hrvatska zajednica županija. Naslovnicu kuharice stoga krasi prošlogodišnja pobjednička fotografija autorice Mateje Zvirotić Andrijanić. Tijekom proteklih godina, natječaj je prikupio impresivnih 12 000 radova, a najbolje među njima, koje bira stručni žiri, čine postav putujuće izložbe koja obilazi županije diljem Hrvatske. Posebnu društvenu vrijednost natječaju daje i praksa doniranja cijelog postava izložbe institucijama poput bolnica, domova zdravlja ili domova za starije na kraju svakog natječaja.
Ilustracije u ovoj kuharici potpisuje Ivan Dilberović.
Kuharica je predstavljena u osječkoj Ugostiteljsko-turističkoj školi gdje su učenici pod stručnim vodstvom chefa Tomice Đukića pripremili pet reprezentativnih jela, demonstrirajući kako tradicionlani recepti različitih hrvatskih županija mogu oživjeti kroz suvremeni kulinarski pristup.
‘Učenici su imali priliku vratiti se u prošlost i kušati jela, te okusiti mirise koje smo mi nekad imali priliku osjetiti. Želja mi je da vratimo naša autohtona jela u škole i obrazovanje novih generacija baziramo na njima. Naši učenici će zasigurno koristiti jednu ovakvu kuharicu u svom daljnjem obrazovanju.’, rekao je Andrej Kristek, ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole u Osijeku.
Kuharica nije namijenjena komercijalnoj prodaji, ali će biti moćan ambasador, kako se navodi u priopćenju Hrvatske zajednice županija, hrvatskog identiteta i brenda na domaćoj i međunarodnoj sceni. Više o samoj kuharici može se se doznati na službenim stranicama Hrvatske zajednice županija.