Streloviti rast; pojedine namirnice s blagdanskog stola u pet godina poskupjele za više od 50 posto

Obitelj i prijatelji za Uskrs se okupljaju oko blagdanskog stola koji je tom prigodom bogatiji nego inače. Pinca, sirnica ili pogača, ovisno o tome kako se u kojem kraju naziva, možda je najtradicionalnija uskrsna slastica. Svima su zajednički osnovni sastojci: kvasac, brašno i maslac. Budući da su ti sastojci okosnica i brojnih drugih kolača, provjerili smo podatke o njihovoj proizvodnji u posljednjih pet godina.

Orahnjača krasi mnoge pladnjeve. Cijena oraha raste posljednjih nekoliko godina, a velike promjene zamjetne su i u proizvodnji – u 2014. proizveli smo 2 848 tona oraha, dok je u 2023. proizvodnja pala na 180 tona, navode iz Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Jaje kao simbol Uskrsa

Ukrašavaju se kao pisanice, a sastavni su dio i većine kolača. Bez njih je teško zamisliti i tradicionalni uskrsni doručak.

U posljednjih 10 godina, proizvodnja jaja je doživljavala skokove i padove. Tako je prema podacima DZS-a, 2023. godine proizvedeno 643 milijuna komada. Najveća je proizvodnja zabilježena 2021. godine kada smo proizveli 736 milijuna komada, a najmanja je bila 2015. kada smo imali 564 milijuna komada jaja.

Proizvodnja mrkve

Najviše smo, pak, mrkve proizveli 2016. godine, čak 17.207 tona, dok je ta brojka 2021. godine skliznula na svega 6.403 tone, a prema podacima u 2023. godini smo proizveli 7.799 tona mrkve.

I proizvodnja graška je varirala. Najveća proizvodnja zabilježena je 2020. kada smo imali 6099 tona, dok je najniža bila 2018. kada smo imali 2754 tone. Prema zadnjih podacima iz 2023. proizveli smo 3162 tone graška, navode iz DZS-a.


Dodatak blagdanskom objedu nekad su možda sitnice, no one itekako doprinose konačnom okusu jela. Jedna takva namirnica jest hren, a u 2014. uvezli smo ga 86 542 kg. Čini se da su otada potrebe za hrenom porasle jer smo ga prošle godine uvezli 102 471 kg, a njegova je proizvodnja iznosila 138 tona. U 2023. proizveli smo 14 tona rotkvica, a s obzirom na mnoge ljubitelje luka, spomenimo i to da je proizvodnja crvenog i bijelog luka u 2014. iznosila 28 432 tone, dok je u 2023. iznosila 17 520 tona.

Većina navedenih namirnica naći će se na stolu i za uskrsni ručak, no diljem Hrvatske glavnu će ulogu imati mesni specijaliteti, koji će biti skuplji nego prethodnih godina. Naime, janjetina i kozletina u 2024.  poskupjeli su za 13,1% u odnosu na 2023., a u usporedbi s cijenama prije pet godina, dakle u 2019., poskupjeli su za čak 51,9%. Porast cijena vidljiv je i kod suhog, usoljenog ili dimljenog mesa –  u 2024. u odnosu na godinu prije cijene su veće za 5,8%, dok su u usporedbi s 2019. veće za 43,7%.

Podijelite ovaj članak