Od polja do kantine: kako lokalni proizvodi mogu ući u javne ustanove
U restoranu Didin konak u Kopačevu danas je otvorena druga KLOnferencija – nacionalna konferencija posvećena kratkim lancima opskrbe (KLO), koja okuplja male proizvođače, predstavnike javnog sektora i stručnjake iz cijele Hrvatske. Dvodnevni program, koji traje do 21. listopada, fokusiran je na jačanje suradnje između lokalne proizvodnje i javnih institucija, s ciljem da lokalna hrana postane okosnica održivog gospodarstva, zdravlja i zaštite okoliša.
Ovogodišnja tema stavlja naglasak na zelenu javnu nabavu, lokalne politike i primjere dobre prakse, a konferencija se profilira kao jedinstveno mjesto susreta svih koji oblikuju kratke lance opskrbe u Hrvatskoj.
Organizator Ivan Lauc istaknuo je kako je fokus ovog izdanja upravo na zelenoj i izravnoj nabavi te na konkretnim koracima koji bi omogućili da domaći ekološki proizvodi pronađu put do škola i državnih institucija.
“Donijeta je nova odluka o provedbi zelene javne nabave: ove godine udio je 10 %, sljedeće 20 %, zatim 30 % i tako dalje. Predstavit ćemo četiri primjera iz cijele Hrvatske koji pokazuju kako javni sektor može organizirati zajednički nastup proizvođača na tržištu. Ove godine bavimo se inicijativama koje dolaze odozgo” rekao je Lauc.
Podsjetimo, prva KLOnferencija održana u svibnju 2024. godine potaknula je konkretne pomake: pokrenut je AjmoLokalno.hr, KLO u vlasništvu Šibensko-kninske županije, te EIP projekt „Savez kratkih lanaca opskrbe (SKLOP)“. U aktualnom izdanju, SKLOP posebno ističe ulogu Osječko-baranjske županije u razvoju Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, koji bi mogao osnažiti opskrbu škola i vrtića lokalnim namirnicama i povećati udio domaćih proizvoda u javnoj nabavi.
Zamjenik županice Osječko-baranjske županije Goran Ivanović podsjetio je na pionirski potez iz 2018. godine, kada je županija uvela besplatan školski obrok za svu djecu putem kratkih lanaca opskrbe.
“Mali proizvođači tada su dobili priliku plasirati svoje zdrave proizvode djeci. Danas država financira sve školske obroke do osmog razreda, što je velika prilika. No, moramo pronaći načine kako te prilike staviti u funkciju” poručio je Ivanović.
U nastavku programa prvog dana održano je predavanje „Školski obrok za šampione“, predstavljeni su pilot-projekt Grada Zagreba i SKLOP-a te održan okrugli stol „Zelena i izravna nabava – od polja do kantine“.
Okrugli stol okupio je predstavnike javnih ustanova, lokalne i regionalne samouprave te državnih tijela. Raspravljalo se o modelima zelene javne nabave koji omogućuju uključivanje lokalnih proizvođača u opskrbu škola, vrtića i drugih institucija. Istaknute su prepreke u provedbi, poput nedostatka udruživanja među proizvođačima i kompleksnosti javnih nabava, kao i potencijal distribucijskih centara – poput onog u Osječko-baranjskoj županiji – da olakšaju logistiku i povećaju udio domaćih proizvoda u javnim sustavima.
Sudionici su naglasili potrebu za sustavnom podrškom javnog sektora, uključujući edukaciju, financijske poticaje i prilagodbu procedura nabave kako bi se lokalna hrana lakše uključila u institucionalne jelovnike.
Drugog dana konferencije najavljeno je predstavljanje platforme AjmoLokalno.hr, primorsko-goranske Kašetice, te pokretanje restorana “Graničarska kuća Von Appel” koji će na tanjuru donositi proizvode lokalnih proizvođača. Zaključno, održat će se okrugli stol „Kako javni sektor može sustavno podržavati kratke lance opskrbe“.












